17/10/2010

pekingparis-98

Tragiek en heroiek gaan goed samen. Gisteren in Parijs sloten beide de handen definitief ineen toen auto 16 letterlijk honderd meter vóór de finish definitief overleed. We zagen het aankomen, want we reden erachter.

Tragik und Heroik gehen gut zusammen. Wie gestern in Paris, in dem Moment wo Auto 16 wortwörtlich 100 Meter vor der Ankunft endgültig starb. Wir erlebten es weil wir hinter dem Buick herfuhren.

(Deutsch und mehr Bilder unten)

(meer foto’s beneden)

De vorige avond waren Harry en Peter op een vrachtwagen in Troyes aangekomen, nadat hun Buick een terminale ratel in de aandrijving had ontwikkeld. Beide heren smeedden direct a cunning plan: monteurs van hun Britse garage reden diezelfde nacht naar Frankrijk, zetten de Buick op de trailer en transporteerden hem op de finishdag tot de Place de la Concorde. Daar hielpen we hen de auto af te laden en aan te duwen. Met een ijselijk mechanisch geluid redden ze het nog een stukje op eigen kracht. Toen gaf de Buick het op en zetten de monteurs, die erachter reden, botweg hun eigen auto ertegenaan om hem bumper aan bumper over de finish te duwen.

Al deze avonturen achter de schermen vormen de reden waarom Peking-Parijs ons nooit meer loslaat. Plus het feit dat de menigte op de Place Vendome ook ons als helden binnenhaalde, natuurlijk. We kregen het volledige pakket. De rit over de Champs Elysées, applaus en gegil van het publiek langs de kant, tienduizend flitsende fotocamera’s, zwaaiende Parijse agenten, champagne en om het af te maken: een onverwacht vriendelijke Heidi Winterbourne die de finishvlag over de Healey-motorkap zwaaide.

pekingparis-96

Sindsdien is het besef ingedaald dat dit het was. Peking-Paris 2010 is voorbij. In de spoelkeuken van het Intercontinental-hotel gaan op dit moment de vuile borden van het galadiner in de afwasmachine. Op de Place Vendome dweilen straatvegers de laatste olieplassen van de straatstenen. Vandaag is de eerste dag van ná de rally.

En juist daarom vormden de finish en het aansluitende galadiner in het Intercontinental niet het allermooiste moment. Dat moment was vanochtend. Een ijskoude, doodstille zondagochtend. De straten waren verlaten, Parijs sliep nog. We liepen net de hoek om toen de stilte aan stukken ging. Een van de Bentleys, ik weet niet eens meer welk nummer, ronkte als enige auto over de boulevard in een wolk van opstuivende bruine herfstbladeren. De navigator herkende me, zwaaide terug en gebaarde vervolgens richting westen.

Ze reden naar huis. Het laatste dat we van hen zagen, was het gehavende en stoffige Peking-Paris-bord achter op hun auto. Maar het lawaai van de vooroorlogse zescilinder galmde nog lang na.

Ein Abend zuvor waren Harry und Peter auf einem LKW angekommen in Troyes, nachdem der Buick mit einem schrecklichen Antriebsgeräusch ausgefallen war. Schon im LKW schmiedeten die Herren ihre Pläne: ihre Britischen Mechaniker sollten über Nacht nach Frankreich kommen, den Buick auf den Hänger nehmen und damit zur Place de la Concorde fahren, einen Kilometer vor dem Finish.

Und genauso lief es. Wir halfen ihnen in Paris das Auto zu entladen und schieben es mit an. Sie rollten noch einige hunderte von Meter auf eigener Kraft, bis der Buick nicht mehr konnte und die Mechaniker bis an der Stoßstange fuhren damit sie mit ihrem Auto den Buick über den Finish schieben konnten.

Abenteuer wie diese sind die Gründe wieso wir Peking-Paris nie mehr vergessen können. Und dazu die Massen von Leuten auf der Place Vendome… wie sie auch uns als Helden grüßten. Wir haben das ganze Paket abbekommen. Die letzten Meilen über den Champs Elysées. Beifall und Geschreie vom Publikum neben der Straße. Tausende von blitzende Kameras. Pariser Polizisten die grinsten und wunken. Champagner. Und eine überraschend freundliche Heidi Winterbourne – sie hob die Fahne und hieß uns willkommen.

pekingparis-97

Seitdem ist klar dass es vorbei ist. Peking-Paris 2010? Geschichte. In der Küche des Intercontinental-Hotels stellen sie die Teller vom Galadiner in die Geschirrspülmaschinen. Auf der Place Vendome wischt die Stadtreinigung den letzten Ölpfützen von den Steinen. Heute ist der erste Tag nach der Rally.

Aber gerade deswegen bildeten Ankunft und das anschließende Gala nicht die schönsten Augenblicken dieser Rally. Dieser Augenblick war heute Morgen. Ein eisig kalter, stiller Vormittag. Die Straßen waren leer, Paris schlief noch. Wir liefen gerade um die Ecke als die Stille verschwand. Einer der Bentleys, ich weiß nicht mehr welcher, röhrte über den leeren Boulevards in einer Wolke von aufgewühlte Herbstblätter. Der Beifahrer erkannte mich, winkte und zeigte dem Fahrer dann dass er bei der nächsten Kreuzung richtung Westen fahren sollte.

Sie fuhren nach Hause. Wie wir, mit ihren Erinnerungen im Gepäck. Das letzte dass wir von ihnen sahen, war das kaputte, staubige Peking-Paris-Schild hinten am Auto. Aber der Sound des Vorkriegs-Sechszylinders hallte noch lange nach.pekingparis-93`

(Buick in Troyes)

pekingparis-92

(Troyes)

pekingparis-94

(Alistair en de bloedmooie Alfa / Alistair mit dem wunderschönen Alfa)

pekingparis-95

(Bois de Boulogne, Paris)

pekingparis-99

(Gala)

pekingparis-100

pekingparis-101

(Place Vendome)6 Responses to “Dat was Parijs / das war Paris”

 1. Steven Says:

  Tijd voor debriefing, dit gaat nog lang nagalmen ;-)

 2. Aaron Hughes Says:

  I have been following your travels with great admiration and longing. Since I will probably never be able to partake in the rally my hat is off to you for your courage and dedication.

  Job well done from a Canadian.

  Aaron Hughes

 3. Sander Says:

  Mooi beeld Jeroen, petje af

 4. Petra Says:

  Goed gedaan. Zijn jullie al terug of staan jullie zonder benzine in Frankrijk? Is ook nog een avontuur dat land.

 5. Andre Says:

  had je die smoking al die tijd in de kattebak?

 6. sandra Says:

  Beetje late reactie, maar wàt een mooi beeld schets je hier! Prachtig!