Kapot / kaputt

Author: brun
11/10/2010

pekingparis-54`

 

Nee, niet wij zijn kapot. Wij hebben de tijd van ons leven. Maar de anderen…

Keine Sorge, wir sind nicht kaputt. Wir haben richtig Spaß. Aber anderen…

(Meer foto’s onderaan)

(Deutsch und mehr Bilder unten)

Gisteren wilden we Istanbul bezoeken. Maar auto, bus of taxi duurde te lang. Daarom bleven we maar in het hotel. En voor we het wisten, hadden we al een andere tijdsbesteding gevonden: sleutelen aan de auto’s van anderen. Zoals auto 107, die veel problemen met de elektra had. Norman en Colin betaalden ons bier en de lunch, en wij hielpen hun bij de reparaties. Prima deal toch?

pekingparis-56

Het was een práchtige dag. Naarmate de middag verstreek, arriveerde de karavaan in Silivri en het weerzien met iedereen was als een warm bad. De hartelijkheid van alle deelnemers is overdonderend. Treacy van auto 41 vloog ons zelfs moederlijk om de hals. En iedereen was het erover eens dat de Healey een uitstekende keus was om de rest van de rally mee te rijden.

Maar terug naar de defecten. In de twee weken die wij hebben gemist, is er is véél kapotgegaan. Auto’s, om te beginnen – er is letterlijk geen deelnemer die nog zonder defecten rijdt. De horrorverhalen zijn groot. Een Alvis is een ravijn ingereden en is waarschijnlijk total-loss. Gelukkig zijn de inzittenden er heelhuids uitgekomen. En de Tatra, een van de mooiste auto’s überhaupt, is onlangs over de kop gegaan… het plaatwerk is zwaar beschadigd, maar auto en inzittenden rijden nog steeds. Elke deuk draagt nu de gelukwensen die anderen er met viltstift op hebben gezet. Het tekent de sfeer die er heerst.

pekingparis-55

 

Ook illusies gaan in deze rally aan gort. “The worst day of my life happened in this rally – and I’ve given birth twice in this life”, zei Elizabeth Wenman. De ‘stan-landen, waar velen hoge verwachtingen van hadden, bleken vervelend en soms zelfs onprettig te zijn. En over Iran, dat een hoogtepunt in de rit had moeten zijn, is werkelijk niemand positief. Niemand. Zelfs de organisatie niet. De meesten willen er nooit van hun leven meer heen.

Het lijkt er dus op dat we uitsluitend de beste trajecten van Peking-Parijs rijden. Mazzel? Misschien wel. In elk geval was de rit van vandaag (Silivri naar Thessaloniki) fantastisch. Ook al hebben we alleen de snelweg gereden, met een Healey die zich steeds meer ontpopt als de alfa-man onder de auto’s: hard schreeuwend, altijd vooraan en regelmatig dwars. Zelfs daarnet voor het hotel kon Maarten het niet laten om de achterkant van de auto even te laten uitbreken.

Het zijn prachtige dagen. Wij arriveren elke avond met een grijns van oor tot oor. En daar moeten we heel blij mee zijn, want tussen Peking en Parijs zijn inmiddels ook diverse vriendschappen stukgegaan. Je ziet het aan de gezichten van sommige deelnemers – zij willen elkaar na Parijs nooit meer zien. En zelfs één huwelijk zal deze tocht waarschijnlijk niet overleven.

Tragisch. We denken er maar liever niet te veel aan. Morgen naar Ancona. Het belooft een mooie route te worden. Fire up the Healey!

 

 

Gestern wollten wir nach Istanbul. Aber die Fahrt dauerte uns dann doch zu lange. Was zu tun? Wir liefen aus dem Hotel und fanden sofort eine Lösung: anderen Teilnehmern helfen bei Reparaturen. Auto 107 zum Beispiel, der Austin Princess, der viele elektrische Probleme hat. Norman und Colin zahlten das Bier und das Mittagessen und wir schraubten den ganzen Nachmittag an der Prinzessin rum. Jetzt fährt sie wieder. Schön!

pekingparis-52

Es war ein toller Tag. Nachmittags füllte sich der Parkplatz immer mehr, und das Wiedersehen mit Allen: wunderschön. Alle herzlich, alle freuen sich aufrichtig. Treacy (Auto 41) drückte uns als seien wir ihre Söhne. Und jeder mag den Healey…

Aber wir wollten ja vom Kaputten reden. Vieles ist kaputtgegangen in den zwei Wochen die wir verpassten. Kein Auto fährt noch ohne Mängel. Und es gibt schreckliche Geschichten. Ein Alvis ist in den Abgrund gestürzt und hat wahrscheinlich Totalschaden. Beide Fahrer hatten Glück und kamen gut davon. Und der Tatra, vielleicht das schönste Auto überhaupt in der Rally, hat sich überschlagen. Die Tschechen sind aber gesund und das Auto fährt immer noch. Jede Beule trägt jetzt Glückwünsche von anderen Fahrern. Denn so groß ist die Kameradschaft in dieser Rally.

pekingparis-57

 

Auch Erwartungen gingen zu Bruch. “The worst day of my life happened in this rally – and I’ve given birth twice in this life”, sagte Elizabeth Wenman. Die ‘Stan-Länder, von denen viele so große Erwartungen hatten? Langweilig und oft unangenehm, sagen die meisten jetzt. Iran, ein Land dass ein Höhepunkt in der Rally werden sollte? Jetzt wo alle raus sind, ist keiner mehr begeistert. Niemand. Sogar die Leute von der Organisation mochten es dort nicht – manche wollen nie mehr zurück.
Es sieht also aus als fahren wir nur die schönsten Teile der Peking-Paris. Haben wir Glück? Vielleicht. Auf jeden Fall war die Fahrt von heute (Silivri bis Thessaloniki) fantastisch. Sogar wenn wir nur Autobahn gefahren sind, mit einem Healey der sich wie das Alfa-Männchen unter den Autos benimmt: laut, immer vorne und oft querstehend. Sogar vor dem Hotel konnte Maarten es nicht lassen nochmal kurz das Heck des Autos quer zu stellen.

Und deswegen kommen wir jeden Abend mit einem großen Grinsen an. Wir dürfen uns drüber freuen, denn zwischen Peking und Paris sind viele Freundschafte kaputtgegangen. Manchen Teilnehmern sieht man es an – die wollen sich nach Paris nie mehr sehen. Männern. Aber auch Ehepaare…

Tragisch. Wir wollen lieber nicht zu sehr dran denken. Morgen fahren wir nach Ancona. Die Strecke soll toll sein. Fire up the Healey!

pekingparis-49

pekingparis-51

pekingparis-53

pekingparis-54-2

pekingparis-52-2One Response to “Kapot / kaputt”

  1. Tom Says:

    Diep respect voor de ontberingen van de deelnemers en ontzettend sterk van jullie om de rally gewoon weer op te pakken, hoezo veerkracht. Klasse!